Kiedy mówimy mlecz to mamy na myśli popularny chwast, ale kiedy użyjemy nazwy mniszek lekarski skojarzymy go z rośliną, zielem które ma w sobie mnóstwo właściwości leczniczych. Dlatego w tym roku postanowiliśmy wykorzystać jego atuty zdrowotne i zrobić z jego kwiatów syrop.
Syrop z mniszka jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, może być więc stosowany w leczeniu wielu dolegliwości takich jak: kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej, infekcje dróg oddechowych, stymuluje produkcję soków żołądkowych, poprawia trawienie, leczy infekcje dróg moczowych, schorzeń wątroby, leczy miażdżycę, oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi stany zapalne skóry oraz przyspiesza gojenie się ran.
Przepisów w sieci jest dużo, a ja robię w ten sposób:
Składniki:
500 sztuk kwiatków z zieloną szypułką bez łodyżki
Wody tyle aby ledwo pokryć kwiaty w garnku
1 kg cukru
3 cytryny
Kwiaty przebieram i rozkładam na białym papierze w celu pozbycia się robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalewam wodą i gotuję ok.15 minut razem z pokrojoną jedną cytryną. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 24 godziny.
Następnego dnia odcedzam dokładnie przez gęste sitko (można przez gazę). Kwiaty wyrzucam a do naparu wsypuję cukier i wyciśnięty sok z pozostałych cytryn (odcedzony na sitku).
Mieszam i gotuję ok. 3 godzin na bardzo małym gazie, aż syrop nabierze odpowiedniej konsystencji.
Gorący przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i stawiam na wieczku do wystygnięcia.
Syrop z mniszka jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, może być więc stosowany w leczeniu wielu dolegliwości takich jak: kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej, infekcje dróg oddechowych, stymuluje produkcję soków żołądkowych, poprawia trawienie, leczy infekcje dróg moczowych, schorzeń wątroby, leczy miażdżycę, oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi stany zapalne skóry oraz przyspiesza gojenie się ran.
Przepisów w sieci jest dużo, a ja robię w ten sposób:
Składniki:
500 sztuk kwiatków z zieloną szypułką bez łodyżki
Wody tyle aby ledwo pokryć kwiaty w garnku
1 kg cukru
3 cytryny
Kwiaty przebieram i rozkładam na białym papierze w celu pozbycia się robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalewam wodą i gotuję ok.15 minut razem z pokrojoną jedną cytryną. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 24 godziny.
Następnego dnia odcedzam dokładnie przez gęste sitko (można przez gazę). Kwiaty wyrzucam a do naparu wsypuję cukier i wyciśnięty sok z pozostałych cytryn (odcedzony na sitku).
Mieszam i gotuję ok. 3 godzin na bardzo małym gazie, aż syrop nabierze odpowiedniej konsystencji.
Gorący przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i stawiam na wieczku do wystygnięcia.
Zaleca się stosować 2 łyżeczki syropu na np. szklankę mleka, herbaty lub kromkę chleba. Podobno przepyszne są truskawki w syropie z mniszka, ale żeby się przekonać muszę jeszcze trochę zaczekać.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz