Translate

piątek, 25 kwietnia 2014

Mniszek lekarski czyli domowa apteczka

ściwości lecznicze mniszka lekarskiego - dlaczego syrop z mniszka jest zdrowy?

Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.
  • układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
  • infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej 
  • leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
  • leczenie miażdżycy
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
  • oczyszczanie organizmu z toksyn

Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego - dlaczego syrop z mniszka jest zdrowy?

Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.
  • układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
  • infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej 
  • leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
  • leczenie miażdżycy
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
  • oczyszczanie organizmu z toksyn

Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
Kiedy mówimy mlecz to  mamy na myśli popularny chwast, ale kiedy użyjemy nazwy mniszek lekarski skojarzymy go z rośliną, zielem które ma w sobie mnóstwo właściwości leczniczych. Dlatego w tym roku postanowiliśmy wykorzystać jego atuty zdrowotne i zrobić z jego kwiatów syrop.

Syrop z mniszka jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, może być więc stosowany w leczeniu wielu dolegliwości takich jak: kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej, infekcje dróg oddechowych, stymuluje produkcję soków żołądkowych, poprawia trawienie, leczy infekcje dróg moczowych, schorzeń wątroby, leczy miażdżycę, oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi stany zapalne skóry oraz przyspiesza gojenie się ran.


Przepisów w sieci jest dużo, a ja robię w ten sposób:

  Składniki:
500 sztuk kwiatków z zieloną szypułką bez łodyżki
Wody tyle aby ledwo pokryć kwiaty w garnku
1 kg cukru
3 cytryny

Kwiaty przebieram i rozkładam na białym papierze w celu pozbycia się robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalewam wodą i gotuję ok.15 minut razem z pokrojoną jedną cytryną. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 24 godziny.
Następnego dnia odcedzam dokładnie przez gęste sitko (można przez gazę). Kwiaty wyrzucam a do naparu wsypuję cukier i wyciśnięty sok z pozostałych cytryn (odcedzony na sitku).
Mieszam i gotuję ok. 3 godzin na bardzo małym gazie, aż syrop nabierze odpowiedniej konsystencji.
Gorący przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i stawiam na wieczku do wystygnięcia.



Zaleca się stosować 2 łyżeczki syropu na np. szklankę mleka, herbaty lub kromkę chleba. Podobno przepyszne są truskawki w syropie z mniszka, ale żeby się przekonać muszę jeszcze trochę zaczekać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz